Blog post

Národní účetní rada oslavila své 20. výročí

9. 4. 2019Jana Skálová

Setkání u příležitosti oslavy 20 let od založení Národní účetní rady (NÚR) se uskutečnilo ve čtvrtek 4. dubna 2019 v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu České republiky. Slavnostního odpoledne se zúčastnili zejména zástupci členských organizací NÚR – Komory auditorů ČR, Komory daňových poradců ČR, Svazu účetních a Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. Mezi hosty byla řada významných osobností a mezi nimi premiér České republiky Andrej Babiš. Jedním ze zástupců Komory daňových poradců byla Jana Skálová, partnerka TPA. Na závěr setkání vystoupila klavíristka Andrea Mottlová. Slavnostní setkání pořádala NÚR a Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR, ve svém krátkém výstupu zmínil plán digitalizace daní i efektivní správy státních financí. Předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR, Vladislav Vilímec připomněl, že se Senát zodpovědně zabývá každým návrhem zákona a často se k nim kriticky vyjadřuje. Tomáš Vyhnánek, náměstek ministryně financí, upozornil na nelehkou situaci státu, kdy je na jedné straně žádost o legislativní klid, ale na straně druhé musí legislativa pružně reagovat na změny v podnikatelském prostředí, jako je např. digitální a sdílená ekonomika. V projevech jednotlivých zástupců členů Národní účetní rady zazněly vzpomínky na historii i připomenutí současné spolupráce s Ministerstvem financí na tvorbě účetních předpisů. Hlavním výstupem práce Národní účetní rady jsou Interpretace k českým účetním přepisům, jako odborný názor a výklad neřešených účetních oblastí nebo rozdílných přístupů v praxi.

Je mi potěšením, že řada námětů z Interpretací Národní účetní rady byla převzata do českých účetních předpisů. Odborná veřejnost se může těšit na knihu obsahující všechny schválené Interpretace s praktickými příklady jejich využití, kterou v současnosti dokončujeme a vyjde v nakladatelství Grada nejspíše v červnu letošního roku,“ říká k práci NÚR Jana Skálová, partnerka TPA.

Národní účetní rada (NÚR) je nezávislá odborná instituce k podpoře odborné způsobilosti a profesní etiky při rozvoji účetních profesí a v oblasti metodiky účetnictví a financování. Předmětem činnosti NÚR je např. vzájemná spolupráce členů NÚR a spolupráce s Ministerstvem financí, vládou ČR na tvorbě účetní legislativy, např. zákona o účetnictví, a souvisejících legislativních norem. Více informací naleznete na http://nur.cz/.

 

Sdílet článek
Předchozí příspěvek Následující příspěvek